Urbex België

Urbex Locatie “School of Decay” |BE

Na heel veel moeite doen heb ik de geschiedenis kunnen achterhalen van deze locatie. Rond 1900 werd dit pand oorspronkelijk gebouwd als klooster, erna werd het een school alleen voor meisjes en als laatst diende het als een kleuterschool.
Het pand – met beschermde voorgevel – kwam zo’n vijftien jaar geleden leeg te staan. De kleuter school die er in zat ging naar een nieuw pand en het huidige pand kon door zijn beschermde status niet gesloopt worden. Dus raakte het verval. Hedendaags staat het te wachten omdat er onderhandelingen aan de gang zijn. Ze willen er een sociale multifunctionele plek van maken waar mensen met een niet aangeboren handicap naar toe kunnen komen, waar normale kinderen weer les kunnen krijgen en waar kleuters weer zullen spelen.

[FAGP id=855]

 

Urbex Locatie “The Gravestone Church” |BE

Gebouwd in: 1211 (herbouwd in 1785)
Verlaten in: 1978
Deze kerk werd gebouwd in 1785, op de plaats waar voordien een 13de eeuwse kapel stond. De kerk werd ingebed in het stedelijk weefsel, zoals dat in de middeleeuwen gebruikelijk was. Begin jaren ’80 raakte de kerk in onbruik en werd ze ontwijd. Omwille van het beeldbepalende karakter ervan, werd de kerktoren op aandringen van de plaatselijke bevolking in 1992 geklasseerd als monument.

[FAGP id=613]

Urbex  Locatie “La Chaudronnerie” |BE 

Ooit was dit een bedrijf wat tanks, reservoirs en bergingsmiddelen van metaal vervaardigde met minder dan 1500 werknemers. Ook waren zij gespecialeerd in verwarmings apparatuur. Voor iets minder dan 100 jaar is dit bedrijf en zijn 6 hectare grond actief geweest.
Het was uiteindelijk in 2001 dat er nog maar vijftig mensen in dienst waren en de deuren gesloten werden en deze locatie verlaten raakte..
Waarom dat precies was weet ik niet. Er liggen er nog heel heel heeeeel veel papieren/dossiers/tekenening en is het verval al flink toegeslagen!

[FAGP id=593]

Urbex  Locatie “Pritzer Fac” |BE 

Pritzer Fac is een verlaten Universiteit ergens in België

[FAGP id=618]

Urbex Locatie “Maison Grand Georges” |BE 

Urbex Fotografie is en blijft een leuke bezigheid een aantal weken geleden weer een dagje op pad geweest in België. Maison Le Grand Georges is een klein huisje ergens in België. Het staat al heel wat jaartjes leeg en word langzaam door de natuur overgenomen. Ik blijf me verbazen hoe die huisjes dan ook achter gelaten worden. Ook hier weer genoeg waardevolle spullen van de mensen die er ooit hebben gewoond!

[FAGP id=201]

Urbex Locatie “Blue Christ Church” |BE 

urbex locatie de Blue Christ Church Blue Christ Church is een 19de eeuwse kerk gebouwd tussen 1878 en 1880. De kerk word ook wel Church of the Blue Christ of gewoon Blue Church genoemd, deze namen zijn allen referentie naar, het neo-gotische houten kruis uit 1875, dat boven het altaar hangt. Het kruis met daaraan een houten Jezus is namelijk blauw van kleur. Het oudste stuk in de kerk is mogelijk het eiken orgel, uit 1785, bijna 100 jaar ouder dan de kerk zelf. Ook indrukwekkend is de neo-gotische preekstoel, uit 1898, opgetrokken uit marmer en eik… Waarom de kerk verlaten is, is ons niet duidelijk. Wel wordt ze bewoond door een groot aantal duiven, de kerk ligt vol met hun uitwerpselen en karkassen

[FAGP id=209]

Urbex Locatie “Alla Italia” |BE 

Welkom op Urbex locatie Alla Italia Alla Italia was een luxueus badhuis midden in het centrum van een Belgisch stadje. De architectuur bevat prachtige Italiaanse elementen. Het is gebouwd tussen 1862 en 1867. Later, in 1878 werd nog een uitbreiding gerealiseerd. Welgestelde bezoekers kwamen overal vandaan om te genieten van het heilzame werking van het water. Genieten kon gedaan worden in de vele zit- stort en modderbaden van Alla Italia. Men werd ontvangen in een overweldigende entree met een neo-barok plafond. Omdat in 2004 een nieuw complex vlakbij werd geopend, moest deze sluiten. Renovaties zijn inmiddels gestart, maar het is nog steeds een prachtig plek om rond te lopen. Binnen niet al te lange tijd zal het omgetoverd worden tot een luxe hotel. dat zijn de Plannen.

[FAGP id=210]

Urbex Locatie “Chateau Marinda/Noisy eerste bezoek ” |BE 

Château Miranda, ook wel Home de Noisy genoemd, is een kasteel gelegen in de Belgische Ardennen. Het kasteel is ontworpen door de Engelse landschapsarchitect Edward Milner. De jongere generatie zal het vooral kennen als het kasteel uit een van de Huis Anubis-films. Het begon met de familie Liederkerke-Beaufort. Zij woonden in het kasteel van Vêves. Tijdens de Franse revolutie verliet de familie dit kasteel om te gaan wonen in een nabijgelegen boerderij. Toen eenmaal de Franse revolutie voorbij was, gaf de familie in 1866 de opdracht om een kasteel naast de boerderij te bouwen. Het kasteel zou dienen als zomerverblijf. Het kasteel bestaat uit meerdere torens, conische daken, neogotische details en meer dan 500 ramen. Daarnaast bevat het ook een prachtige klokkentoren die klaar was in 1903 en maar liefst 56 meter hoog is! Wegens de dood van de heer Milner in 1884, kon hij het kasteel niet afmaken. Het kasteel werd verder gebouwd onder leiding van de Franse architect Pelchner. Tijdens het Ardennenoffensief werd het kasteel geconfisceerd door Duitse troepen. Eenmaal in 1950 werd het kasteel overgenomen door de NMBS (Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen) en deed het dienst als een soort vakantiekamp. Toen veranderde de naam ook in Home de Noisy, waarschijnlijk om kinderen een thuisgevoel te geven. De kinderen die daar heengingen hadden vaak een slechte gezondheid, en juist deze omgeving met frisse lucht en veel ruimte gaf hen de mogelijk tot rust te komen. Volgens verschillende verhalen ging het er streng aan toe en waren er enkel vrouwelijke werknemers, en soms zelfs ook kinderen die een uniform aan kregen en daar de boel moesten regelen. Vanaf 1970 werd het kasteel enkel nog gebruikt voor sport en andere naschoolse activiteiten. In 1990 probeerde de eigenaar een investeerder te vinden voor dit kasteel, in de hoop dat iemand er een hotel van wilde maken. Helaas, door alle verbouwingskosten en andere bijkomende kosten vonden ze niemand. Het staat sinds 1991 officieel leeg. In 1995 werd een deel van het dak verwoest door een brand. Na dit gebeuren heeft de eigenaar de houten vloeren, de open haarden en het Italiaanse blauw marmer verhuisd naar een kasteel in Italië. Helaas blijft de natuur de macht houden, en komt er in 2006 een einde aan het dak. Door een heftige storm raakt het geheel beschadigd en bleef er vrijwel niets van over. In 2013 heeft de eigenaar een sloopvergunning aangevraagd.

[FAGP id=212]

Urbex Locatie “Chateau D’Ah” |BE 

[FAGP id=214]

Urbex Locatie “Grand Hotel Regnier” |BE 

Le Grand Hotel Regnier is een hotel-restaurant gebouwd in 1904. Het is destijds gebouwd om meer toeristen naar deze plek te krijgen, en dat lukte eigenlijk prima. Toch is het hotel er niet meer, en staat het er inmiddels al 10 jaar leeg en verlaten bij. De piano die er staat is wel nog een erg leuk detail, en 1 van de vertrekken met het glazen dak is ook erg mooi. Heerlijke decay in dit hotel. Wel goed opletten waar je loopt hier. Bezocht: mei 2015. 2 sterren voor deze locatie, mede door de oude piano die er nog staat. Update 2016: Locatie gaat gesloopt worden!.

[FAGP id=216]